תוכנית עסקית או תוכנית פיננסית?
לפני שאני מתחיל להסביר מהי תכנית פיננסית ואיך בונים אותה נכון, חשוב לי להבהיר תוכנית פיננסית לעסק היא איננה תוכנית עסקית או תוכנית שיווקית. אלו שני נושאים שונים, שכמובן קשורים זה לזה וזה בזה מטבע הדברים, אבל המיקוד הוא שונה.
תוכנית עסקית מתמקדת בתהליך הפיתוח של העסק עצמו, המוצרים שלו, המיתוג שלו, השיווק שלו, ההתפתחות המקצועית שלו, ועוד.
בתוך התכנית העסקית יש נושא של תכנית שיווקית – אסטרטגיה שנועדה להביא את הלקוחות להכיר את המוצרים והשירותים שלכם ולרכוש אותם בצורה הקלה ביותר עבורכם.
תכנית פיננסית, לעומת התכנית העסקית והשיווקית, היא מתייחסת נטו למספרים.
תכנית פיננסית לעסק היא בעצם מפת דרכים, שבה אנחנו מציבים יעד פיננסי (כלומר סכום כלשהו שאותו אנחנו רוצים להרוויח, או פעולה פיננסית מסוימת) – ואנחנו בונים את הדרך להגיע ולממש את אותו היעד בפועל. באמצעות הצבת מטרות ביניים, יעדים ומשימות.
לדוגמא:
כשאני בוחן את ההוצאות העקיפות והישירות שלי בעסק, את הצורך הכלכלי שלי ושל העסק, ואת האפשרות לרווחיות באמצעות השירותים והמוצרים שאני יכול למכור אני יכול להבין כמה אני צריך ויכול להרוויח מדי שנה.
מדובר כאן על חישוב, מספרים. ממשיכים הלאה:
נניח שאני מגיע למסקנה שהמטרה שלי היא להרוויח בסוף שנה, מחזור של 700 אלף ₪
היעד החודשי שלי הוא 700 לחלק ל12. כלומר שעלי להרוויח מדי חודש 58 אלף ש"ח.
בכדי להגיע לכך, עלי לעמוד ביעד יומי של 2700 ₪.
אם הרווח שלי מהמוצר שלי הוא 1500 ₪, אז אני צריך למכור מדי יום שני מוצרים כאלו.
ועלי לעקוב ולוודא שאכן יעד יומי זה מתרחש מדי יום ויום.
כמובן שבשביל לדעת מה הרווח שלי מכל מוצר, עלי לדעת לתמחר אותו נכון (כמו שהסברנו במאמר הקודם), ומתוך כך לדעת בבהירות מהן ההוצאות שיש לי על אותו מוצר, בצורה ישירה ועקיפה, ומה הוא הרווח שנשאר לי לאחר מכירה על בסיס הבנה.
אגב, תכנית פיננסית היא גם MUST לכל משק בית, בוודאי של בעל עסק עצמאי, שהמשכורת שלו לא קבועה. אלא שכאן הדברים יותר פשוטים, כי כמות הפעולות המתבצעות במשק בית היא מזערית, לעומת כמות הפעולות המתבצעות בכל עסק, ולכן הרבה יותר קל לצפות, ללהבין וגם לבנות תוכנית פיננסית למשפחה לטווח קצר וארוך.